Crims.cat
Trets per totes bandes
Autor: Jordi Canal i Artigas / Àlex Martín Escribà
ISBN: 978-84-17847-04-3
Pàgines: 254
Publicat: 2019
Dimensions: 16 x 21
Format: Rústica amb solapes
Col·lecció: Crims.cat
Gènere: Assaig
Sinopsi:
La literatura de crims, unes històries que han seguit diversos camins al llarg dels anys, ha configurat un macrogènere que inclou tot tipus de subgèneres i corrents. En aquest primer volum, dedicat a l’època clàssica de la novel·la negra i policíaca —concretament des dels orígens fins a la dècada dels setanta del segle passat—, passem revista a diferents etiquetes: des de la novel·la d’enigma, els detectius de butaca, la policíaca metafísica, el cas de l’habitació tancada, el lladre de guant blanc i els genis del mal, la novel·la problema; però també la policíaca psicològica, el detectiu hard-boiled, la novel·la de delinqüents, la carcerària, la psicologia criminal i el noir, la procedimental, la novel·la d’espionatge, la novel·la crònica i el suspens i el thriller, entre algunes de les més destacades. A les mans teniu un llibre que pretén aclarir l’evolució terminològica tan debatuda entre els afeccionats del gènere.
Sobre l'autor:

Jordi Canal i Artigas (Berga, 1955). Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac. Director de la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat; és el creador del fanzine L’H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a l’Estat espanyol. Des de 2007 coordina del Premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial.
Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974). Professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l’estudi del gènere negre i policíac en llengua castellana i catalana. És autor de diverses publicacions sobre el gènere negre entre les quals destaca Catalana i criminal, un assaig que recull l’estudi de la novel·la policíaca catalana del segle XX.

© Editorial Clandestina 2025