està buida
Editorial Clandestina dona continuïtat a Crims.cat i recupera veus silenciades per l'oblit a Biblioteca Clandestina
Editorial Clandestina, una editorial que pretén donar continuïtat a una de les col·leccions de novel·la negra més importants de la literatura catalana, Crims.cat, i, alhora, fer espai a una nova col·lecció, Biblioteca Clandestina, centrada en la recuperació de títols que en el moment de la seva publicació no van tenir el reconeixement que mereixien.
Crims.cat no necessita presentació: l’avalen deu anys d’història i la publicació, a l’octubre, del 71è títol, tants com va tenir la mítica La cua de palla. En aquesta nova etapa dins d’Editorial Clandestina continuarà sota el comandament d’Àlex Martín, que en serà el director. Crims.cat edita novel·la negra escrita en català i algunes traduccions escollides d’autors de l’arc mediterrani.
Sota el paraigua d’Editorial Clandestina preveu ampliar el nombre de títols que publicava anualment, fins arribar a la desena, i mantenir l’acord amb l’editorial de novel·la negra en castellà Sajalín per publicar plegades un llibre, en català i en castellà, respectivament. El títol escollit, que veurà la llum el maig del 2023, serà Dead City, de Shane Stevens.
L'objectiu de Biblioteca Clandestina és rastrejar títols de finals del segle XIX i començaments del XX que, per prejudicis diversos, no han tingut el reconeixement que mereixien i no han estat mai publicats en català. La seva directora, Marta Vidal i Guirao, filòloga i editora, és la responsable d’una tria que inclou llibres carregats d’intriga política, de crítica social, d’aventura, de sàtira i fins i tot d’històries d’amor que conviuen amb enigmes que, no només els fan addictius des de la primera pàgina, sinó que a més ens permeten, des del passat, explicar el nostre present i aventurar el nostre futur. Que aquests llibres no siguin ara mateix a la nostra biblioteca s’explica pel fet que, tot i haver estat publicats, han restat en la clandestinitat per haver resultat incòmodes, ja fos pels temes tractats, pel recel de l’Acadèmia vers la literatura de gènere, per haver vist la llum en formats considerats (injustament) menors o, simplement, per ser fruit del talent de dones en un univers en masculí.
Comenceu a escriure per començar la cerca…