Crims.cat
Quan la nit mata el dia
Autor: Agustí Vehí
ISBN: 978-84-19627-00-1
Pàgines: 280
Publicat: 2023
Dimensions: 13,5 x 21,5
Format: Rústica amb solapes
Col·lecció: Crims.cat
Gènere: Novel·la negra
Numeració: 72
Sinopsi:
Juan Antonio Hinojosa, delegat local de la Falange a Figueres, apareix brutalment assassinat al seu llit una nit de 1958. Està mig nu i algú li ha clavat al crani un crucifix molt pesant i li ha lligat un cinturó al coll. El pis és ple com un ou d'abastaments de tota mena que contrasten de manera força obscena amb la precarietat i la grisor de l’època.

A l’escena del crim són enviats dos inspectors: Carlos Iríbar, de la Brigada d'Investigació Criminal, i Rogelio Lopera, de la Político-Social. El primer, un home compromès amb la justícia que intenta oblidar les ferides de la guerra civil, malda per descobrir la identitat de l'assassí. El segon, en canvi, despietat i carregat d’odi contra els catalans i els republicans, es dedica a sabotejar la investigació amb prepotència casernària. Dos homes amb interessos contraposats i una pregunta: som davant d'un cas polític, econòmic, passional o d'una venjança?
  
Després de Torn de nit (2012), Remor de serps (2013) i Ginesta per als morts (2014), Agustí Vehí torna a «crims.cat» amb Quan la nit mata el dia, una novel·la que, com ja és habitual en l’escriptor, combina magistralment esdeveniments històrics amb elements de gènere negre. 
Sobre l'autor:
Agustí Vehí i Castelló (Figueres, 1958-2013), doctor en Història, va compaginar la seva tasca professional com a sotsinspector de la Guàrdia Urbana amb la recerca, la docència universitària i els estudis d’especialització. Autor de nombrosos llibres d’història i de divulgació, com a novel·lista de gènere negre és un dels referents de la novel·la negra en català amb títols com Abans del silenci (Pagès Editors, 2009), guanyadora del Premi Ferran Canyameres, Quan la nit mata el dia (La Magrana, 2011), guanyadora del Premi Crims de Tinta 2011, i, dins la col·lecció «crims.cat», Torn de nit. Un vodevil negre i policial a l’empordanesa (Alrevés, 2012) i Remor de serps (Alrevés, 2013).
© Editorial Clandestina 2024